CENSUUR OP DE BOEKENBEURS

Vlaams Belang is de enige partij wiens politici geen werken mogen verkopen op de Boekenbeurs  “het festival van het geschreven woord”. Uitgeverij Egmont, de huisbibliotheek van Vlaams Belang, voldoet bij de verschillende erkenningsaanvragen aan alle statutaire verplichtingen, maar wordt niet aanvaard door de algemene vergadering van de Groep Algemene Uitgevers, vroeger V.U.V. (Vlaamse Uitgevers Vereniging).

Naar aanleiding van de weigering vorig jaar schreef zelfs Joël De Ceulaer, De Morgen journalist, in een column over “regelrechte censuur”.  In tegenstelling tot de Vlaamse boekenbeurs liet, vorig jaar oktober, de meest prestigieuze boekenbeurs  ter wereld, de Frankfurter Buchmesse, wel VB werken toe. Zo mocht Gerolf Annemans op 22 oktober nog zijn communautaire boek “Quid Nunc ?” voorstellen.  Na de toelating op de Buchmesse en het nieuws daarover in de pers maakte Vlaams Belang zich sterk door een dossier rond te hebben, op het moment van de Vlaamse boekenbeurs, vanwege discriminatie op basis van politieke overtuiging. De Groep Algemene Uitgevers bleef echter verhinderen dat boeken van VB-mandatarissen aangeboden konden worden op de Vlaamse boekenbeurs. Dit is niet te verwonderen als je weet dat Jos Gheysels, de geestelijke vader van het Cordon Sanitaire, als voorzitter van Boek.be tevens gedurende jaren voorzitter was van de Raad van Bestuur van de boekenbeurs.

Dinsdag 5 september startten de pleidooien in een nieuw proces tussen Uitgeverij Egmont en de Groep Algemene Uitgevers. De inzet is onder meer een plaats op de boekenbeurs. Benieuwd naar de uitspraak van dit proces! Als lid van de Bibliotheekraad van Aartselaar heb ik tijdens een vergadering gepeild naar de reacties van de schepen van Cultuur, de voorzitter van de Cultuurraad en de bibliothecaris in verband met het aanbieden van boeken van VB-politici in de bib. De eerste gaf een ontwijkend antwoord, de tweede stelde als voorwaarde dat het om cultuur moest gaan. Onze bibliothecaris gaf vriendelijk de raad om contact te nemen met de verantwoordelijke van de aankoop van de boeken.
Rita Ceulemans

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...