MEER KANSARME KINDEREN IN AARTSELAAR

De gemeentelijke basisschool Cade werkt voor 2017-2018 met een door de Vlaamse overheid opgelegde aanmeldingsprocedure voor kleuters (max .60 kleuters) en eerste leerjaar (max. 100 leerlingen). Volgens het G.O.K. (Gelijke Onderwijskansendecreet) moet een school de weerspiegeling worden van de buurt waarin ze ligt. Daarom worden plaatsen vrijgehouden voor “minder kansrijke” kinderen, ook ” indicatorleerlingen” genoemd. Bij de aanmeldingsprocedure wordt het aantal indicatorleerlingen (kinderen met studietoelagen of waarvan de moeder geen diploma secundair onderwijs heeft of geen Nederlands spreekt) op voorhand vastgelegd.

Voor de gemeentelijke kleuterschool worden 17,8% van de plaatsen vrijgehouden, dwz. 11 plaatsen op 60. Voor 2015-2016 was dit nog 13%.  Het percentage voor het eerste leerjaar blijft staan op 13%. Voor 2017-2018 zijn er 7 nieuwe indicatorleerlingen (lees kansarme kinderen) in het eerste leerjaar ingeschreven op 54.

Ter vergelijking, in Hoboken in het middelbaar onderwijs zijn 39% van de leerlingen kansarm. Antwerpen in het algemeen doet het niet beter. Ouders van “kansrijke leerlingen” zijn zo al jaren genoodzaakt om te kamperen aan de school van hun keuze, omdat de kans om ingeschreven te worden in deze school alsmaar kleiner wordt.

Aartselaar is gelukkig Antwerpen (nog) niet. Wel stijgt het aantal “kansarme kinderen” in onze gemeente. Hopelijk gaat Aartselaar de weg van Antwerpen en Hoboken niet op

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...